Our Blog

Waarschijnlijk zijn de meeste mensen niet op de hoogte van het feit dat ook binnen gmail gebruik gemaakt kan worden van sneltoetsen. Met Gmail sneltoetsen bespaar je tijd doordat je constant je handen op het toetsenbord kunt houden en de muis niet of nauwelijks hoeft te gebruiken. Onderstaand een overzicht van alle sneltoetsen:

Sneltoetsen die altijd zijn ingeschakeld:

Sneltoets Definitie Actie
Ctrl + Enter
Mac:  + Enter
Bericht verzenden Nadat je een bericht hebt opgesteld, kun je deze combinatie gebruiken om het bericht te verzenden.
Ctrl + .
Mac:  + .
Naar het volgende scherm gaan Gebruik deze sneltoets om de cursor naar het volgende chatscherm of opstelscherm, of naar het hoofdscherm te verplaatsen.
Ctrl + ,
Mac:  + ,
Naar het vorige scherm gaan Gebruik deze sneltoets om de cursor naar het vorige chatscherm of opstelscherm, of naar het hoofdscherm te verplaatsen.
Ctrl + Shift + c
Mac:  + Shift + c
Cc-ontvangers toevoegen Hiermee ga je naar het Cc-veld en kun je nieuwe ontvangers toevoegen tijdens het opstellen van berichten.
Ctrl + Shift + b
Mac:  + Shift + b
Bcc-ontvangers toevoegen Hiermee ga je naar het Bcc-veld en kun je nieuwe onzichtbare ontvangers toevoegen tijdens het opstellen van berichten.
Ctrl + Shift + f
Mac:  + Shift + f
‘Van’-adres wijzigen Hiermee ga je naar het Van-veld en kun je je verzendadres wijzigen tijdens het opstellen van berichten. Deze sneltoets werkt alleen als je extra verzendadressen hebt geconfigureerd.

Sneltoetsen die moeten worden ingeschakeld

Voordat je deze sneltoetsen kunt gebruiken, moet je sneltoetsen inschakelen in je instellingen:

 1. Klik bovenaan rechts op het  tandwiel en selecteer Instellingen.
 2. Ga naar het gedeelte ‘Sneltoetsen’ en selecteer Sneltoetsen aan.
 3. Klik onder aan de pagina op Wijzigingen opslaan.
Sneltoets Definitie Actie
C Opstellen Hiermee kun je een nieuw bericht opstellen. Met Shift + c kun je een bericht opstellen in een nieuw venster.
d Opstellen in een nieuw tabblad Hiermee wordt een venster voor opstellen geopend in een nieuw tabblad.
/ Zoeken Hiermee wordt de cursor in het zoekvak geplaatst.
k Naar een recentere conversatie gaan Hiermee open je een recentere conversatie of verplaats je de cursor naar een recentere conversatie. Je kunt een conversatie uitvouwen door opEnter te drukken.
j Naar een oudere conversatie gaan Hiermee open je een oudere conversatie of verplaats je de cursor naar een oudere conversatie. Je kunt een conversatie uitvouwen door op Enter te drukken.
n Recenter bericht Hiermee verplaats je de cursor naar het nieuwere bericht in de ‘Conversatieweergave’. Je kunt een bericht uitvouwen of samenvouwen door op Enter te drukken.
p Vorig bericht Hiermee verplaats je de cursor naar het vorige bericht in de Conversatieweergave. Je kunt een bericht uitvouwen of samenvouwen door op Enter te drukken.
` Ga naar het volgende gedeelte van het Postvak IN Als je Postvak IN tabbladen of gedeeltes heeft, kun je snel navigeren naar het volgende gedeelte.
~ Ga naar het vorige gedeelte van het Postvak IN Als je Postvak IN tabbladen of gedeeltes heeft, kun je snel navigeren naar het vorige gedeelte.
o of Enter Openen Hiermee open je de conversatie. Ook kun je hiermee berichten uitvouwen of samenvouwen als je in de ‘Conversatieweergave’ bent.
u Teruggaan naar de conversatielijst Hiermee vernieuw je de pagina en ga je terug naar postvak IN of de conversatielijst.
e Archiveren Hiermee kun je vanuit elke weergave je conversatie archiveren.
m Negeren Hiermee archiveer je de conversatie. Alle toekomstige berichten komen alleen in je postvak IN terecht als ze rechtstreeks naar jou zijn verzonden of gecc’d. Meer informatie.
x Conversatie selecteren Hiermee wordt automatisch een conversatie gecontroleerd en geselecteerd zodat je die conversatie kunt archiveren, er een label aan kunt toevoegen of een actie in het vervolgkeuzemenu kunt kiezen om op de conversatie toe te passen.
s Een ster aan een bericht of conversatie toevoegen Hiermee voeg je een ster aan een bericht of conversatie toe of verwijder je deze. Met sterren kun je een bericht of conversatie een speciale status geven.
+ Markeren als belangrijk Hiermee kun je Gmail leren wat je belangrijk vindt door berichten te markeren die verkeerd zijn ingedeeld. (hoort bij postvak Prioriteit)
- Markeren als onbelangrijk Hiermee kun je Gmail leren wat je niet belangrijk vindt door berichten te markeren die verkeerd zijn ingedeeld. (hoort bij postvak Prioriteit)
! Spam rapporteren Hiermee wordt een bericht als spam gemarkeerd en uit je conversatielijst verwijderd.
r Antwoorden Hiermee stuur je een antwoord naar de afzender van het bericht. Met Shiftr kun je een bericht opstellen in een nieuw scherm. (Alleen van toepassing in ‘Conversatieweergave’.)
a Allen beantwoorden Hiermee stuur je een antwoord naar alle ontvangers van het bericht. MetShift + a kun je in een nieuw scherm een antwoord sturen aan alle ontvangers van het bericht. (Alleen van toepassing in ‘Conversatieweergave’.)
f Doorsturen Hiermee stuur je een bericht door. Met Shift + f kun je een bericht opstellen in een nieuw scherm. (Alleen van toepassing in ‘Conversatieweergave’.)
Esc Invoerveld verlaten Hiermee verwijder je de cursur uit het huidige invoerveld.
Ctrl + s
Mac:  + s
Opslaan Hiermee wordt de tekst opgeslagen als concept tijdens het opstellen van een bericht. Houd de Ctrl/⌘-toets ingedrukt terwijl je op s drukt. Zorg ervoor dat je cursor in een van de tekstvelden staat als je deze sneltoets gebruikt. Dit kan het opstelvak zijn of een van de velden Aan, CC, BCC of Onderwerp.
# Verwijderen Hiermee verplaats je de conversatie naar de prullenbak.
l Label Hiermee open je het menu ‘Labels’ om een label aan een conversatie toe te voegen.
v Verplaatsen naar Hiermee verplaats je de conversatie van het postvak IN naar een ander label, spam of de prullenbak.
Shift + i Markeren als gelezen Hiermee markeer je het bericht als ‘gelezen’ en ga je door naar een nieuwer bericht.
Shift + u Markeren als ongelezen Hiermee markeer je het bericht als ‘ongelezen’ zodat je er later naar terug kunt gaan.
[ Verwijderen uit weergave en vorige Hiermee wordt het label van je huidige weergave verwijderd en ga je door naar het oudere bericht.
] Verwijderen uit weergave en volgende Hiermee wordt het label van je huidige weergave verwijderd en ga je door naar het nieuwere bericht.
{ Archiveren en vorige Hiermee archiveer je de huidige conversatie en ga je naar de vorige bericht.
} Archiveren en volgende Hiermee archiveer je de huidige conversatie en ga je naar de volgende bericht.
z Ongedaan maken Hiermee wordt je vorige actie, indien mogelijk, ongedaan gemaakt (kan alleen bij acties met een link voor ‘ongedaan maken’).
Shift + n De huidige conversatie bijwerken Hiermee wordt de huidige conversatie bijgewerkt als er nieuwe berichten zijn.
Q De cursor verplaatsen naar het zoekveld voor chatten Hiermee verplaats je de cursor direct naar het zoekveld voor chatten.
y Uit huidige weergave verwijderen* Hiermee wordt het bericht of de conversatie automatisch uit de huidige weergave verwijderd.

 • In ‘Postvak IN’ betekent ‘y’ Archiveren
 • In ‘Met ster’ betekent ‘y’ Ster verwijderen
 • In ‘Prullenbak’ betekent ‘y’ Verplaatsen naar postvak IN
 • In een label betekent ‘y’ Het label verwijderen

* ‘y’ heeft geen gevolgen als je in ‘Spam,’ ‘Verzonden’ of ‘Alle berichten’ bent.

. Meer acties weergeven Hiermee geef je het vervolgkeuzemenu ‘Meer acties’ weer.
, Hiermee verplaats je de cursor naar de eerste knop op jeGmail-werkbalk Hiermee geef je het vervolgkeuzemenu ‘Meer acties’ weer.
Ctrl + Pijl-omlaag
Mac:  +Pijl-omlaag
Hiermee open je opties in Chat
 • Met Ctrl/⌘ + Pijl-omlaag verplaats je de cursor uit het bewerkveld in je chatscherm om het menu ‘Video en meer’ (Video and more) te selecteren.
 • Druk vervolgens op Tab om het menu met emoticons te selecteren
 • Druk op Enter om het geselecteerde menu te openen
k Naar contactpersoon erboven gaan Hiermee verplaats je de cursor naar boven in de lijst met contactpersonen
j Naar contactpersoon eronder gaan Hiermee verplaats je de cursor naar beneden in de lijst met contactpersonen
o or Enter Openen Hiermee open je de contactpersoon waarnaast de cursor zich bevindt.
u Teruggaan naar weergave van contactpersonenlijst Hiermee vernieuw je de pagina en ga je terug naar de lijst met contactpersonen.
E Uit huidige groep verwijderen Hiermee verwijder je bepaalde contactpersonen uit de groep die wordt weergegeven.
x Contactpersoon selecteren Hiermee controleer en selecteer je een contactpersoon zodat je het groepslidmaatschap kunt wijzigen of een actie uit het vervolgkeuzemenu kunt kiezen om op de contactpersoon toe te passen.
Esc Invoerveld verlaten Hiermee wordt de cursor uit het huidige invoerveld verwijderd
# Verwijderen Hiermee wordt een contactpersoon permanent verwijderd
l Groepslidmaatschap Hiermee open je de knop ‘Groepen’ om contactpersonen te groeperen.
z Ongedaan maken Hiermee wordt je vorige actie, indien mogelijk, ongedaan gemaakt (alleen mogelijk voor acties met een link ‘ongedaan maken’)

 

Is dit artikel nuttig voor u?Geen nuttig artikelNuttig artikel (Nog niet beoordeeld)

Comments ( 0 )

  Leave A Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *